ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ “ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥ”ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΚΕ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Στο τεύχος 11 του περιοδικού της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, “Ψυχιατρική παιδιού κι εφήβου” δημοσιεύθηκε άρθρο που έγραψα σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας της ΑΜΚΕ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ, την ψυχολόγο, Βασιλεία Κατσαούνου, την παιδοψυχίατρο Ευτέρπη Μαρίνη και τη μουσικοθεραπεύτρια Μαρία Παπαρδάκη.

Το άρθρο αφορά στα προγράμματα σύνθεσης ιστοριών που συντονίζω στην ΠΛΟΗΓΗΣΗ από το 2019. Στα προγράμματα συμμετέχουν έφηβοι και νέοι με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τυπικής ανάπτυξης και ο βασικός τους πυλώνας είναι η σύνθεση ιστοριών. Έχουμε δημιουργήσει δεκάδες ιστορίες με τους νέους μας, που συμπεριλαμβάνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, και θεωρούμε πως η μέθοδος αυτή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, που δημιουργεί θετικά συναισθήματα, που δεν προκαλεί άγχος και που προσφέρει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας. Στο άρθρο υπάρχει λεπτομερής περιγραφή της μεθόδου και των προγραμμάτων και τα πρώτα συμπεράσματα μας, ειδικά για την περίοδο της πανδημίας.

Η Ψυχοεκπαιδευτική Μέθοδος Σύνθεσης Ιστοριών ξεκίνησε να δημιουργείται με παιδιά δημοτικού τυπικής ανάπτυξης. Η ιδέα αυτή άνθισε στην ΠΛΟΗΓΗΣΗ, που είναι ένας χώρος με αληθινό σεβασμό στους νέους που υποστηρίζει, ένας χώρος κοινωνικοποίησης, επαγγελματικής ένταξης και συμπερίληψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *